OBS!

Denne saken er flere år gammel. Innholdet kan være utdatert.

– Våpenhvile, ikke våpenkappløp

Om kort tid tar Jens Stoltenberg over som NATOs generalsekretær. Samtidig pågår Vesten og Russlands kamp om innflytelse i Ukraina for fullt. Rødt-nestleder Marielle Leraand mener konflikten i Ukraina med all tydelighet viser hvorfor det er på høy tid at Norge melder seg ut av NATO:

– Rødt fordømmer Russlands brudd på folkeretten i Ukraina, men sier samtidig klart nei til den militære strategien som USA og NATO nå legger opp til.

Leraand mener Norge bidrar villig til å øke konfliktnivået gjennom å sende tanks på NATO-øvelse i Baltikum.

– Dette er ingenting annet enn et stor bidrag til å eskalere spenningene rundt Ukraina konflikten enda mer. Fremfor å bidra til en sirkel med stadig høyere konfliktnivå sammen med EU og NATO, må Norge bidra der vi kan til våpenhvile og fredsforhandlinger. Å sende militære styrker til Baltikum er et stort skritt i feil, og potensielt veldig farlig, retning, sier Leraand.

Hun mener Ukraina nå står i fare for å ødelegges som en følge av kampen mellom USA/NATO og Russland om innflytelse.

– Forsvarsminister Søreide melder at vi skal delta helt i frontlinjen i framtidige kriger, gjennom opprettelsen av et felles ekspedisjonskorps. Dette er helt i tråd med det som har blitt sagt i forbindelse med kjøpet av Joint Strike Fighter flyet tidligere om at «større kapasitet vil også medføre større forventninger om å bidra i fremtidige operasjoner.»

– Norge skal altså være i fremste rekke blant land som velvillig stiller opp når USA og NATO trenger militære bidrag. De strategiske vurderingene fra Washington og Brussel skal være det som definerer norsk militærpolitikk, ikke folkeretten, FN og forbudet mot angrepskrig. Det betyr at det haster for alle som er mot militariseringen av internasjonale relasjoner, å få bygd opp en slagkraftig anti-krigsbevegelse, avslutter Leraand.